Balat Tour 2: Balat District

Erhan Kaya • Feb 05, 2022

Balat district starts after Fener district. Balat is one of Istanbul’s most interesting neighborhoods. This is an old Jewish quarter. Jews used to live here.

The name of Balat; It is thought to derive from the word “palation” which means palace in the Greek language.

In the 15th century, Sephardic Jews who fled from the Spanish Inquisition courts and came to Istanbul settled here. They came to Istanbul with the invitation of Sultan Beyazıt II.

Jews in Balat, Greeks in Fener and Muslims in Ayvansaray lived peacefully for many years. Jewish communities here left their neighborhoods due to the Israeli immigration that started in the 1950s.

There are buildings that you should definitely see while visiting Balat. You will find those venues in this list.

You can check here for Fener and Cibali Neighborhoods travel guide.


Balat District

Bakery Products of Historical Stone Kiln House

This bakery, which was opened in 1923, is one of the symbols of the neighborhood. Options such as bread, pastry and bagels are cooked in a stone oven.


Sveti Stefan Bulgarian Church

Having this ornate architecture, the church is also known as the ‘Iron Church’. It is completely made of disassembled iron casting.

The Bulgarian community, influenced by the Nationalism movement in the 19th century, wanted to build a church of their own. Leader Stefanaki Bey donated his own house to be able to worship from the Ottoman Empire in 1848.

Later, parts of the church were produced in Vienna with the project of Architect Housep Aznavur. The parts that were transported to the Golden Horn by ships over the Danube River and the Black Sea in 1896 were combined here.

Thus, the Bulgarian church was separated from the Greek Patriarchate and became an independent institution.

Demir Church is open to visitors every day between 08.00 – 17.00.


Wooden Minaret Mosque

It was built in 1458 by Fatih Sultan Mehmet. It is located at the intersection of two streets. It gives a nice photo frame with its location

Köfteci Arnavut

Köfteci Arnavut has been serving since 1937. Meatballs and desserts are famous.

We recommend you to try the trile, known as the Albanian dessert, here


Historical Balat Houses

This is Balat’s ramp full of colors.

Colorful historical houses, restored within the scope of UNESCO Cultural Heritage, have a magnificent view.

Ladder Slope, where the houses are located, is flooded with visitors at all hours of the day.


Çıfıt Bazaar

Çıfıt is an Ottoman word used to mean “Jew”. The name of the Jewish bazaar in this area was then called the çifıt bazaar.

Currently, there are antique shops and mirror shops in this bazaar. In addition, Agora Meyhanesi and Yanbol Synagogue are also in this market.

Opposite the Agora Tavern, between the antique shops, the iron door is the entrance to the Yanbol Synagogue. This place was built by Sephardic Jews from the Bulgarian town of Yanbol.


Ahrida Synagogue

Jews who migrated from Ohrid, Macedonia and settled in Balat built this synagogue.

The prayer section, which resembles the shape of the ship, is very interesting. It has been open to worship for 550 years without interruption.

Sabetay Sevi, who declared himself a prophet in the 17th century, preached in this synagogue when he came to Istanbul.


Molla Aşkı Landscape Hill

When you walk up from Ahrida Synagogue, you reach a viewing terrace.

This is the tea garden in front of the Molla Aşkı Mosque. You can watch the Golden Horn view from here.


Balat Surp Hıreşdagabet Armenian Church

Hıreshdagabet means ‘Archangel’ in Armenian. This place is also known as the Church of Miracles. According to belief; Once a year, on the second Saturday of September, those who are sick get better.

The church is dedicated to the archangels Michael and Gabriel.

This church used to be an Orthodox Greek church, but was later given to them because the Armenian community grew in the neighborhood.

The church is open to visitors until 14:00 on Thursdays and Sundays.


Ferruh Kethüda Mosque

Ferruh Kethüda Mosque is a work of Mimar Sinan. It was built in 1563.

When it was built, there were fountain, court building, madrasah and lodge buildings around it.

There is a sundial at the back of the mosque.


Hz. Cabir Mosque

It is a building from the 9th century.

When it was Aya Tekla Church, it was converted into a mosque in 1490 by the grand vizier Koca Mustafa Pasha.

There is a sundial on the north wall of this mosque.



Agora Tavern

It is the place with wooden wide doors, right across from Yanbol Synagogue.

Agora Meyhanesi has a history of 120 years.

It was founded in 1890 by Asteri. From Asteri to his son, then to his grandson Hristo. Hristo also sold and settled in Athens. It is currently run by director and actor Ezel Akay.


How to go to Balat?

Balat is located on the historical peninsula of Istanbul, on the shore of the Golden Horn.

The distance between Legacy Ottoman Hotel and Balat is 4 kilometers.

You can reach Balat in 20 minutes by taking the buses departing from Taksim.

From Üsküdar, you can go to Eminönü pier and take the buses going to Eyüp.

If you are going by subway, you can walk for 15 minutes after getting off at Haliç stop of M2 Metro. If you do not want to walk, you can take the buses to Eyüp.


Galata Kulesi
By Erhan Kaya 07 Feb, 2022
Galata Kulesi, İstanbul denince akla ilk gelen sembollerden birisidir. Dünyanın en güzel şehri olan İstanbul’un silüetinin ayrılmaz parçası olan Galata Kulesi’nin tarihini ve kule hakkındaki efsaneleri birlikte inceleyelim.
Kız Kulesi
By Erhan Kaya 07 Feb, 2022
Kız Kulesi, İstanbul’un en zarif simgelerinden birisidir. Tarihi MÖ 5.yy’a kadar uzanır. Yunanlılar tarafından İstanbul Boğazı’nın Üsküdar sahiline yakın bir noktaya inşa edilmiştir. Üsküdar’da, Roma İmparatorluğu’ndan kalma tek mimari eserdir. Kız Kulesi tarihte bir çok farklı amaçla kullanılmıştır. Hakkında bir çok efsane ve hikaye bulunan Kız Kulesi’nin tarihini ve özelliklerini birlikte inceleyelim.
Pierre Loti
By Erhan Kaya 07 Feb, 2022
Pierre Loti Tepesi, İstanbul’un Eyüp ilçesinde bulunan bir tepedir. Adını Fransız yazar Louis Marie Julien Viaud’dan alan tepe, yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor. 1876’da İstanbul’a yerleşen ve burada bir roman yazan, daha sonra ismini Pierre Loti olarak değiştiren Fransız yazar, bugün hala bu turistik tepe ile birlikte anılıyor. Pierre Loti Tepesi, büyülü atmosferi ve muhteşem manzarası ile hayranlık uyandıran bir yer. Eyüp’ten tepeye teleferik ile ulaşabiliyorsunuz ve çevresinde çok sayıda kafe bulunuyor.
eminönü
By Erhan Kaya 07 Feb, 2022
Eminönü, İstanbul’un tarihi ve turistik merkezlerindendir. Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait bir çok tarihi merkez Eminönü’nde bulunuyor. Bu bölge tarihteki tüm medeniyetlerin ilgisini çekmiştir. ‘Eminönü’ ismi ‘gümrüğün önü’ anlamına gelmektedir. Osmanlı İmparatorluğu zamanında burada Gümrük Emirliği bulunuyordu. Semtin isminin de buradan geldiği düşünülmektedir. Eminönü, İstanbul’un tarihi ve turistik merkezlerindendir. Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait bir çok tarihi merkez Eminönü’nde bulunuyor. Bu bölge tarihteki tüm medeniyetlerin ilgisini çekmiştir. ‘Eminönü’ ismi ‘gümrüğün önü’ anlamına gelmektedir. Osmanlı İmparatorluğu zamanında burada Gümrük Emirliği bulunuyordu. Semtin isminin de buradan geldiği düşünülmektedir.
Yerebatan Sarnıcı
By Erhan Kaya 07 Feb, 2022
Yerebatan Sarnıcı efsanelere konu olmuş bir yapıdır. İstanbul’un Tarihi Yarımada’sında bulunan Yerebatan Sarnıcı 1500 yıldır ayakta ve tüm gizemi ile dikkat çekmektedir. İstanbul’da gezilecek yerler arasından eşsiz bir yapı olan Yerebatan Sarnıcı, Bizans döneminde inşa edilmiştir. Sultanahmet’te bulunan sarnıç, şehir halkının su ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılmıştır. Her yıl binlerce turisti ağırlayan sarnıçta bir çok gizem bulunuyor. Medusa Başları ve Ağlayan Sütun mutlaka görmeniz gereken şeylerdendir.
balat
By Erhan Kaya 07 Feb, 2022
Fener semtinden sonra Balat semti başlıyor. Balat İstanbul’un en çok ilgi çeken mahallelerinden biridir. Burası eski bir Yahudi mahallesidir. Önceleri burada Yahudiler yaşıyordu. Balat isminin; Rum dilinde saray anlamına gelen “palation” kelimesinden türediği düşünülmektedir. 15. yüzyılda, İspanya’daki engizisyon mahkemelerinden kaçarak İstanbul’a gelen Sefarad Yahudileri buraya yerleştiler. İstanbul’a Sultan 2. Beyazıt’ın daveti ile gelmişlerdi. Balat’ta Yahudiler, Fener’de Rumlar ve Ayvansaray’da Müslümanlar huzur içinde uzun yıllarca yaşadılar. Buradaki Yahudi topluluklar 1950’lerde başlayan İsrail göçü nedeni ile mahallelerini terkettiler. Balat’ı gezerken mutlaka görmeniz gereken yapılar var. Bu listede o mekanları bulacaksınız.
Vakıf Han
By Erhan Kaya 07 Feb, 2022
Sirkeci’deki tek 5 yıldızlı otel olan Legacy Ottoman Otel’in binası oldukça önemli bir tarihe sahiptir. Otel; ihtişamlı görüntüsü, göyüzüne yükselen kubbeleri ve önemli lokasyonu ile gerçekten de ismi gibi ‘efsanevi’ bir yapıdır. Legacy Ottoman Otel’in binası 100 yıllık bir tarihe sahip. Osmanlı’nın son dönemlerine şahitlik yapmış ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna tanık olmuştur.
Legacy Ottoman
By Erhan Kaya 07 Feb, 2022
Legacy Ottoman Otel binası, 1911 yılında Türk Milli Mimarlık akımının baş temsilcisi Mimar Kemaleddin Bey tarafından tasarlandı. 4. Vakıf Han binası olarak inşa edilen bina, Türk resmi mimari yapılarının ilk örneğidir. Osmanlı İmparatorluğu’nun yükseliş döneminin ilk mimari eserlerindendir. 20. yüzyılın başlarında bu bölgedeki resmi ofis ihtiyacını karşılamak için inşa edilmiştir.
balat
By Erhan Kaya 07 Feb, 2022
Balat, İstanbul’un tam merkezinde bulunan küçük bir semt. Balat turu yapmak, İstanbul’un yerli ve yabancı ziyaretçileri için en eğlenceli aktivitelerdendir. Balat bölgesini en güzel şekilde gezmek için, Cibali – Fener – Balat mahallelerini tamamıyla gezmek gerek. Bu yürüyüş rotasında kültür dolu mekanlar, fotoğraf çekebileceğiniz eğlenceli yerler keşfedeceksiniz. Bu yazımızda Cibali ve Fener bölgesini anlatacağız. Bir sonraki içeriğimizde Balat ile ilgili seyahat önerilerini bulacaksınız. Balat gezi rehberini buradan inceleyebilirsiniz.
simit
By Erhan Kaya 07 Feb, 2022
Ülkemiz şüphesiz ki, misafirlerine birçok yemek çeşidinin deneyimlenebileceği bir ortam sunuyor. Bu durumun en büyük nedeni binlerce yıl boyunca onlarca medeniyetin bu topraklarda yaşamış olması. Medeniyetler bu topraklardan geçip giderken arkalarında kültürlerini bırakıyorlar. Bu kültürlerden bir tanesi de birbirinden güzel lezzetler. Konu Türkiye olunca bu lezzetlere herhangi bir kafede rastlayabileceğiniz gibi herhangi bir sokakta da rastlayabiliyorsunuz. Osmanlı zamanında sokak lezzetlerinin apayrı bir yeri vardı. Gün doğumuyla kurulan tezgahlar, gecenin ilerleyen saatlerine kadar sürüyordu. Hizmetkarlar, halk, tüccarlar ve nice gezginler bu seyyar satıcıların sokak lezzetleriyle karınlarını doyuruyorlardı. Ve bu sokak lezzetleri günümüze kadar ulaştı! İşte Osmanlı döneminden günümüze kadar gelebilmiş ve aşina olduğumuz 6 sokak lezzeti.
More Posts
Share by: