Symbols of Istanbul: Galata Tower

Erhan Kaya • Feb 07, 2022

Galata Tower is one of the first symbols that come to mind when Istanbul is mentioned. Let’s examine the history of Galata Tower, which is an integral part of the skyline of Istanbul, the most beautiful city in the world, and the legends about the tower.

Galata Tower History and Features

A Byzantine Artifact from 528

Galata Tower is one of the oldest towers in the world. It was built by the Byzantine Emperor Anastasius in 528 as a lighthouse tower.

Damaged and almost completely destroyed during the Crusades in 1204, the tower was repaired by the Genoese in 1348. The Genoese, who raised the Galata Tower, named the tower “the Tower of Christ”.

Galata has been used in many different ways throughout its history. The shelter for prisoners of war in the 16th century, Sultan III. It was used as an observatory during the Murat period and as a fire tower since 1717.

Galata Tower has been damaged and repaired many times throughout its history. III. In a fire that broke out during the Selim period, most of the tower was burned. It was damaged by another fire in 1831 and was repaired again. In 1875, the cone of the tower was knocked down due to a storm. The repair, which gave the tower its current appearance, was completed in 1967.


Tallest Building of Istanbul

The tower, which was raised with additional supports between 1445 and 1446, was the tallest structure in Istanbul. Its height is 69.90 meters from the ground to the tip of the roof.

According to the static calculations, the tower, which is 10,000 tons, is very magnificent despite its simple design.

Skulls and human bones were found during research in the pits on the floor of the tower. It appears that once there was a dungeon under the tower.


Galata Tower Legends

Galata Tower, the symbol of Istanbul; It is home to many legends proven by imagination and historical documents. Let’s look at some of these legends.

Genoese sailors who came to Istanbul for the first time are told that a white seagull guides in the dark. The Genoese identified this seagull with the Prophet Jesus. One day, after following him to his nest, he catches, bakes and eats. They build the Galata Tower where its nest is located, for his memory.

According to another legend; They say you marry the person you go to Galata Tower with. This legend is from the Roman period. According to this belief; A couple who went to Galata Tower for the first time together would definitely get married. If one of the parties has been to the tower before, this talisman is broken.

In another legend, Galata Tower and Maiden’s Tower are in love with each other, but the Bosphorus between them prevents lovers from meeting. Galata Tower writes his love in letters for years and puts his longing for the Maiden’s Tower into words. When Hezarfen Ahmet Çelebi goes to the tower to fly, Galata Tower whispers his love for the Maiden’s Tower in his ear and gives the letters to him. Taking the wind behind him, Hezarfen delivers the letters to the Maiden’s Tower. Thus, the Maiden’s Tower realizes that her love is not one-sided. These two lovers create the most beautiful view of Istanbul.


Hezarfen Ahmet Çelebi Flies From Galata

Hezarfen Ahmet Çelebi, who made his first flight experience by wearing wooden wings on his arms, left himself in the void from the Galata Tower.

According to what the famous Turkish traveler Evliya Çelebi told; Hezarfen Ahmet Çelebi flew from the top of the Galata Tower with the southwester and landed in Üsküdar.


How To Get To Galata Tower?

Galata Tower is located in the lower part of Beyoğlu and above Karaköy. You can reach the tower in 5 minutes by walking on Istiklal Street after getting off the metro at Şişhane stop.

If you are in Karaköy, you can reach Taksim by using the tunnel and reach Galata Tower, which is a 5-minute walk away.

Those who come by car, on the Tarlabaşı Taksim road, can turn right when they see the Galata Tower sign and leave their cars in a nearby parking lot.


Galata Tower Entrance Fee and Visiting Hours

The visiting hours of the Galta Tower are between 9:00 and 19:00. The entrance fee is 10 TL for Turkish people, 5 TL for students and 25 TL for tourists.



A Terrace Restaurant With Istanbul View

There is a restaurant on the upper floor of the tower. You can watch the unique view of Istanbul in this restaurant, which is not too expensive and has a unique menu of Turkish cuisine.

The restaurant takes the last order at 10 am, and the cafe closes at 20:30.



Galata Kulesi
By Erhan Kaya 07 Feb, 2022
Galata Kulesi, İstanbul denince akla ilk gelen sembollerden birisidir. Dünyanın en güzel şehri olan İstanbul’un silüetinin ayrılmaz parçası olan Galata Kulesi’nin tarihini ve kule hakkındaki efsaneleri birlikte inceleyelim.
Kız Kulesi
By Erhan Kaya 07 Feb, 2022
Kız Kulesi, İstanbul’un en zarif simgelerinden birisidir. Tarihi MÖ 5.yy’a kadar uzanır. Yunanlılar tarafından İstanbul Boğazı’nın Üsküdar sahiline yakın bir noktaya inşa edilmiştir. Üsküdar’da, Roma İmparatorluğu’ndan kalma tek mimari eserdir. Kız Kulesi tarihte bir çok farklı amaçla kullanılmıştır. Hakkında bir çok efsane ve hikaye bulunan Kız Kulesi’nin tarihini ve özelliklerini birlikte inceleyelim.
Pierre Loti
By Erhan Kaya 07 Feb, 2022
Pierre Loti Tepesi, İstanbul’un Eyüp ilçesinde bulunan bir tepedir. Adını Fransız yazar Louis Marie Julien Viaud’dan alan tepe, yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor. 1876’da İstanbul’a yerleşen ve burada bir roman yazan, daha sonra ismini Pierre Loti olarak değiştiren Fransız yazar, bugün hala bu turistik tepe ile birlikte anılıyor. Pierre Loti Tepesi, büyülü atmosferi ve muhteşem manzarası ile hayranlık uyandıran bir yer. Eyüp’ten tepeye teleferik ile ulaşabiliyorsunuz ve çevresinde çok sayıda kafe bulunuyor.
eminönü
By Erhan Kaya 07 Feb, 2022
Eminönü, İstanbul’un tarihi ve turistik merkezlerindendir. Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait bir çok tarihi merkez Eminönü’nde bulunuyor. Bu bölge tarihteki tüm medeniyetlerin ilgisini çekmiştir. ‘Eminönü’ ismi ‘gümrüğün önü’ anlamına gelmektedir. Osmanlı İmparatorluğu zamanında burada Gümrük Emirliği bulunuyordu. Semtin isminin de buradan geldiği düşünülmektedir. Eminönü, İstanbul’un tarihi ve turistik merkezlerindendir. Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait bir çok tarihi merkez Eminönü’nde bulunuyor. Bu bölge tarihteki tüm medeniyetlerin ilgisini çekmiştir. ‘Eminönü’ ismi ‘gümrüğün önü’ anlamına gelmektedir. Osmanlı İmparatorluğu zamanında burada Gümrük Emirliği bulunuyordu. Semtin isminin de buradan geldiği düşünülmektedir.
Yerebatan Sarnıcı
By Erhan Kaya 07 Feb, 2022
Yerebatan Sarnıcı efsanelere konu olmuş bir yapıdır. İstanbul’un Tarihi Yarımada’sında bulunan Yerebatan Sarnıcı 1500 yıldır ayakta ve tüm gizemi ile dikkat çekmektedir. İstanbul’da gezilecek yerler arasından eşsiz bir yapı olan Yerebatan Sarnıcı, Bizans döneminde inşa edilmiştir. Sultanahmet’te bulunan sarnıç, şehir halkının su ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılmıştır. Her yıl binlerce turisti ağırlayan sarnıçta bir çok gizem bulunuyor. Medusa Başları ve Ağlayan Sütun mutlaka görmeniz gereken şeylerdendir.
balat
By Erhan Kaya 07 Feb, 2022
Fener semtinden sonra Balat semti başlıyor. Balat İstanbul’un en çok ilgi çeken mahallelerinden biridir. Burası eski bir Yahudi mahallesidir. Önceleri burada Yahudiler yaşıyordu. Balat isminin; Rum dilinde saray anlamına gelen “palation” kelimesinden türediği düşünülmektedir. 15. yüzyılda, İspanya’daki engizisyon mahkemelerinden kaçarak İstanbul’a gelen Sefarad Yahudileri buraya yerleştiler. İstanbul’a Sultan 2. Beyazıt’ın daveti ile gelmişlerdi. Balat’ta Yahudiler, Fener’de Rumlar ve Ayvansaray’da Müslümanlar huzur içinde uzun yıllarca yaşadılar. Buradaki Yahudi topluluklar 1950’lerde başlayan İsrail göçü nedeni ile mahallelerini terkettiler. Balat’ı gezerken mutlaka görmeniz gereken yapılar var. Bu listede o mekanları bulacaksınız.
Vakıf Han
By Erhan Kaya 07 Feb, 2022
Sirkeci’deki tek 5 yıldızlı otel olan Legacy Ottoman Otel’in binası oldukça önemli bir tarihe sahiptir. Otel; ihtişamlı görüntüsü, göyüzüne yükselen kubbeleri ve önemli lokasyonu ile gerçekten de ismi gibi ‘efsanevi’ bir yapıdır. Legacy Ottoman Otel’in binası 100 yıllık bir tarihe sahip. Osmanlı’nın son dönemlerine şahitlik yapmış ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna tanık olmuştur.
Legacy Ottoman
By Erhan Kaya 07 Feb, 2022
Legacy Ottoman Otel binası, 1911 yılında Türk Milli Mimarlık akımının baş temsilcisi Mimar Kemaleddin Bey tarafından tasarlandı. 4. Vakıf Han binası olarak inşa edilen bina, Türk resmi mimari yapılarının ilk örneğidir. Osmanlı İmparatorluğu’nun yükseliş döneminin ilk mimari eserlerindendir. 20. yüzyılın başlarında bu bölgedeki resmi ofis ihtiyacını karşılamak için inşa edilmiştir.
balat
By Erhan Kaya 07 Feb, 2022
Balat, İstanbul’un tam merkezinde bulunan küçük bir semt. Balat turu yapmak, İstanbul’un yerli ve yabancı ziyaretçileri için en eğlenceli aktivitelerdendir. Balat bölgesini en güzel şekilde gezmek için, Cibali – Fener – Balat mahallelerini tamamıyla gezmek gerek. Bu yürüyüş rotasında kültür dolu mekanlar, fotoğraf çekebileceğiniz eğlenceli yerler keşfedeceksiniz. Bu yazımızda Cibali ve Fener bölgesini anlatacağız. Bir sonraki içeriğimizde Balat ile ilgili seyahat önerilerini bulacaksınız. Balat gezi rehberini buradan inceleyebilirsiniz.
simit
By Erhan Kaya 07 Feb, 2022
Ülkemiz şüphesiz ki, misafirlerine birçok yemek çeşidinin deneyimlenebileceği bir ortam sunuyor. Bu durumun en büyük nedeni binlerce yıl boyunca onlarca medeniyetin bu topraklarda yaşamış olması. Medeniyetler bu topraklardan geçip giderken arkalarında kültürlerini bırakıyorlar. Bu kültürlerden bir tanesi de birbirinden güzel lezzetler. Konu Türkiye olunca bu lezzetlere herhangi bir kafede rastlayabileceğiniz gibi herhangi bir sokakta da rastlayabiliyorsunuz. Osmanlı zamanında sokak lezzetlerinin apayrı bir yeri vardı. Gün doğumuyla kurulan tezgahlar, gecenin ilerleyen saatlerine kadar sürüyordu. Hizmetkarlar, halk, tüccarlar ve nice gezginler bu seyyar satıcıların sokak lezzetleriyle karınlarını doyuruyorlardı. Ve bu sokak lezzetleri günümüze kadar ulaştı! İşte Osmanlı döneminden günümüze kadar gelebilmiş ve aşina olduğumuz 6 sokak lezzeti.
More Posts
Share by: