Osmanlı Mutfağına Ait 8 Farklı Yemek
Osmanlı kültürü gerek varlığı sırasında gerekse sonrasında birçok yönüyle tüm dünyanın ilgisini çeken bir kültürdü. Bu kültürün dikkat çeken bölümlerden bir tanesi de hiç şüphesiz mutfağıydı. Osmanlı’da mutfağın önemini Topkapı Sarayı’nın mutfağının tamı tamına 5250 metrekare olmasından anlayabiliriz aslında. Osmanlı mutfağının dünya mutfakları arasında hatrı sayılır bir yere sahip olmasını ise Anadolu’nun bereketli topraklarına, tarihi zenginliklerine ve farklı kültürlerin etkisine bağlayabiliriz. Kısaca toparlamak gerekirse; Osmanlı’nın zengin mutfağı, daima bu toprakları ziyaret edenleri şaşırttı! Peki, Osmanlı mutfağında ne tür lezzetler vardı? İşte Osmanlı mutfağına ait 8 farklı ve leziz yemek!
Fodula
Fodula, Osmanlı mutfağının ilginç ama özel lezzetlerinden biridir. Bu farklı yemeğin en mühim özelliği dana eti ve çavdar ekmeği ile yapılıyor olmasıdır. Çavdar ekmeği sadece üzeri kesilerek ve içi alınarak hazırlanır. Dana eti sebzelerle birlikte pişirilir ve ekmeğin içerisine yerleştirilir. Son olarak tereyağı ile süslen ekmek fırına sürülür ve piştikten sonra afiyetle tüketilir…
Kavun Dolması
Bu farklı yemeğin ismi her ne kadar kulağa garip gelse de lezzeti tartışmasızdır! Kavun dolmasının malzemeleri arasında kavun, dana eti, pirinç, badem, baharatlar, kuş üzümü ve Antep fıstığı bulunur. Kavun dolmasının hazırlanması için öncelikle kavunun üst kısmı şapka şeklinde kesilir ve çekirdekleri alınır. Ardından kuzu eti kısık ateşte pişirilir ve diğer malzemelerle özel bir karışım hazırlanır. Son olarak hazırlanan karışım kavunun içerisine doldurulur ve kavun fırına verilir.
Akike
Osmanlı mutfağına ait en farklı yemeklerden biri olan akike koyun eti, kuyruk yağı, yoğurt, tarçın ve çeşitli baharatların damla sakızı ile birlikte bir güvecin içerisinde pişirilmesi ile hazırlanır. Bu ilginç karışım sarayın en sevilen ve beğenilen lezzetlerinden biriydi.
Mıhlama
Günümüzde en bilinen Karadeniz lezzetleri arasında bulunan mıhlama, aslında Osmanlı saray mutfağının vazgeçilmez yemeklerinden biriydi. Karadeniz mutfağında peynir, tereyağı ve mısır unu ile yapılan bu yemek, Osmanlı mutfağında kıyma, yumurta ve çeşitli baharatlar ile hazırlanırdı.
Beyrani
Bugün de çok sevilen lezzetler arasında yer alan beyrani çorbası, özünde gerçek bir Osmanlı lezzetidir. Kuzu etinin çeşitli baharatlar ile zenginleştirilip kısık ateşte pişirilmesi ile hazırlanan bu özel çorbanın aynı zamanda besin değeri de yüksektir. Osmanlı mutfağının sevilen lezzeti beyraniyi, en lezzetli haliyle deneyimleyemek için Antep’i ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.
Yufkalı Dörüzziyafe Köftesi
Adı bile bir hayli farklı olan bu yemek dana, kuzu ve tavuk etinin kıyma haline getirilip karıştırılması; ardından da fıstık, yumurta ve çeşitli baharatlarla yoğurulması ile hazırlanırdı. Karışım hazırlandıktan sonra bir süre dinlendirilir, elde açılan ince bir yufkanın içerisine eklenir, dürüm şeklinde sarılırdı. Sonra dürüm birer lokma olacak şekilde kesilir ve pişirilirdi.
Mutancana
Osmanlı mutfağının ilginç tatlarından biri olan mutancana kuzu eti, arpacık soğan, iç badem, kırmızı üzüm, bal, kayısı, erik, kuru incir ile hazırlanırdı. Oldukça farklı malzemelerden oluşan bu yemeğin püf noktası ise et ve kuru meyvelerin ayrı ayrı pişirip en son karıştırılmasıydı.
Piruhi
İsmi Rusçadan lezzeti ise Osmanlı mutfağından gelen bu farklı yemek aslında bir çeşit mantı olarak tanımlanabilir. Ancak piruhide klasik mantının aksine et değil tulum peyniri ve maydanoz kullanılıyor. Ayrıca üzerine yoğurtlu bir sos dökülüyor ve sonuçta ortaya sultanlara layık özel mi özel bir lezzet çıkıyor…








