Top 10 Buildings In Western Style Built In The Last Period Of Ottoman Empire

Erhan Kaya • February 5, 2022

Istanbul, which has hosted many essential civilisations for centuries, has a magnificent history. A fundamental part of the history of Istanbul is, of course, the Ottoman Period. The deep-rooted history of this particular city has made it possible to find countless historical artefacts even today. In Istanbul, many works dating back to the Pre-Ottoman and Ottoman periods have reached to our day and have been restored with restoration works. In this article, we will examine the important structures of Western style in Istanbul, which became a centre of attraction for Europeans in the last period of the Ottoman Empire. Here are the unique structures that still stand on the spot with the glory of the first day!


  • The Fourth Foundation Han (Legacy Ottoman Hotel)
A large building with a lot of windows and a blue sky in the background

Located in Sirkeci, Dördüncü Vakıf Han was designed by Architect Kemaleddin Bey in 1911 to meet the need for office buildings in the surrounding area. The construction started in 1912 and was completed in 1926 due to the war. This unique structure with its Western influences in its architecture is only one of the business centres in the Galata region, which has gained the appearance of a real European city due to the developing relations with Europe since the conquest of Istanbul. Today, it has been restored according to its original and continues to host history lovers coming to Istanbul under the name of Legacy Ottoman Hotel.



  • Botter Apartment

Botter Apartment, located in BeyoÄŸlu, is known as the first Art Nouveau building in Istanbul. The architect is Raimondo D’Aronco. Botter Apartment is the most prominent representative of the Art Nouveau movement, which was built in the last period of the Ottoman Empire and which is a simplified architectural understanding of the period.


  • Flower Passage
A group of people are sitting at tables in a restaurant.

The Flower Passage, one of the most important symbols of BeyoÄŸlu, was built in 1876 by architect Cleanthy Zanno. Built-in neo-baroque style, there are 24 shops in Paris style and 18 luxury apartments above it. This splendid building, built in Western style, continues to attract and draw attention to people like the first day.


  • Frej Apartment

The flamboyant building of ÅžiÅŸhane is Frej Apartment building which was built in the western style in the last period of the Ottoman Empire. This magnificent building was established in 1905 by Selim Hanna Frej (Friege). Art Nouveau is known as the architectural style of the building which was built in the period when the apartment madness gained speed in Istanbul.


  • Egypt Apartments

Egypt Apartment, one of the most elegant buildings of Beyoglu, was built in 1910 by architect Hovsep Aznavuryan. The architecture of this majestic structure carries traces of the Art Nouveau movement. The front side of the Egypt Apartment, which still maintains its extraordinary influence on the first day, has great balconies, lounges and large windows.


  • Viora Han

Viora Han, one of the historical buildings in Sirkeci, is also an outstanding example of neoclassical architecture. Built in the Art Nouveau style by the architect Raimondo D’Aronco at the beginning of the 20th century. Nowadays, although it is in a state of ruin and needs restoration, it continues to affect the neighbourhood’s atmosphere in the same way.


  • Saint Antoine Apartment

One of the most important historical buildings of BeyoÄŸlu, Saint Antoine Apartment was built in 1912 by architects Giulio Mongeri and Edoardo de Nari. This splendid building is entirely different from the apartment buildings that reflect the contemporary trends of the period; it is a huge apartment in the view of the “plazzetto” which can be found in a northern Italian city.



  • Istanbul Archeology Museum
A large building with columns and a blue sky in the background

Istanbul Archeology Museum, which is one of the works of Western style in the late Ottoman period, was built by the famous architect Alexander Vallaury. The structure is one of the most beautiful examples of neoclassical architecture and has an essential place today with its monumental stance.


  • Soho House

Soho House, one of the magnificent buildings of BeyoÄŸlu, was built by Architect Giacomo Leoni in the late Ottoman period. The construction of the building took precisely 9 years, and many materials from Piemonte rosewood doors and window frames to Carrara marble were brought from Italy.


  • Syria Passage

This historical inn and passageway in BeyoÄŸlu Tünel was built in 1918. Its architecture is inspired by the Western style and has been constructed as three separate buildings; the buildings were connected later. Today, the Syrian Han and Passage are challenging the time with its grandeur.

Galata Kulesi
By Erhan Kaya February 7, 2022
Galata Kulesi, Ä°stanbul denince akla ilk gelen sembollerden birisidir. Dünyanın en güzel ÅŸehri olan Ä°stanbul’un silüetinin ayrılmaz parçası olan Galata Kulesi’nin tarihini ve kule hakkındaki efsaneleri birlikte inceleyelim.
Kız Kulesi
By Erhan Kaya February 7, 2022
Kız Kulesi, Ä°stanbul’un en zarif simgelerinden birisidir. Tarihi MÖ 5.yy’a kadar uzanır. Yunanlılar tarafından Ä°stanbul BoÄŸazı’nın Üsküdar sahiline yakın bir noktaya inÅŸa edilmiÅŸtir. Üsküdar’da, Roma Ä°mparatorluÄŸu’ndan kalma tek mimari eserdir. Kız Kulesi tarihte bir çok farklı amaçla kullanılmıştır. Hakkında bir çok efsane ve hikaye bulunan Kız Kulesi’nin tarihini ve özelliklerini birlikte inceleyelim.
Pierre Loti
By Erhan Kaya February 7, 2022
Pierre Loti Tepesi, Ä°stanbul’un Eyüp ilçesinde bulunan bir tepedir. Adını Fransız yazar Louis Marie Julien Viaud’dan alan tepe, yerli ve yabancı turistlerin akınına uÄŸruyor. 1876’da Ä°stanbul’a yerleÅŸen ve burada bir roman yazan, daha sonra ismini Pierre Loti olarak deÄŸiÅŸtiren Fransız yazar, bugün hala bu turistik tepe ile birlikte anılıyor. Pierre Loti Tepesi, büyülü atmosferi ve muhteÅŸem manzarası ile hayranlık uyandıran bir yer. Eyüp’ten tepeye teleferik ile ulaÅŸabiliyorsunuz ve çevresinde çok sayıda kafe bulunuyor.
eminönü
By Erhan Kaya February 7, 2022
Eminönü, Ä°stanbul’un tarihi ve turistik merkezlerindendir. Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait bir çok tarihi merkez Eminönü’nde bulunuyor. Bu bölge tarihteki tüm medeniyetlerin ilgisini çekmiÅŸtir. ‘Eminönü’ ismi ‘gümrüÄŸün önü’ anlamına gelmektedir. Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu zamanında burada Gümrük EmirliÄŸi bulunuyordu. Semtin isminin de buradan geldiÄŸi düÅŸünülmektedir. Eminönü, Ä°stanbul’un tarihi ve turistik merkezlerindendir. Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait bir çok tarihi merkez Eminönü’nde bulunuyor. Bu bölge tarihteki tüm medeniyetlerin ilgisini çekmiÅŸtir. ‘Eminönü’ ismi ‘gümrüÄŸün önü’ anlamına gelmektedir. Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu zamanında burada Gümrük EmirliÄŸi bulunuyordu. Semtin isminin de buradan geldiÄŸi düÅŸünülmektedir.
Yerebatan Sarnıcı
By Erhan Kaya February 7, 2022
Yerebatan Sarnıcı efsanelere konu olmuÅŸ bir yapıdır. Ä°stanbul’un Tarihi Yarımada’sında bulunan Yerebatan Sarnıcı 1500 yıldır ayakta ve tüm gizemi ile dikkat çekmektedir. Ä°stanbul’da gezilecek yerler arasından eÅŸsiz bir yapı olan Yerebatan Sarnıcı, Bizans döneminde inÅŸa edilmiÅŸtir. Sultanahmet’te bulunan sarnıç, ÅŸehir halkının su ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılmıştır. Her yıl binlerce turisti ağırlayan sarnıçta bir çok gizem bulunuyor. Medusa BaÅŸları ve AÄŸlayan Sütun mutlaka görmeniz gereken ÅŸeylerdendir.
balat
By Erhan Kaya February 7, 2022
Fener semtinden sonra Balat semti baÅŸlıyor. Balat Ä°stanbul’un en çok ilgi çeken mahallelerinden biridir. Burası eski bir Yahudi mahallesidir. Önceleri burada Yahudiler yaşıyordu. Balat isminin; Rum dilinde saray anlamına gelen “palation” kelimesinden türediÄŸi düÅŸünülmektedir. 15. yüzyılda, Ä°spanya’daki engizisyon mahkemelerinden kaçarak Ä°stanbul’a gelen Sefarad Yahudileri buraya yerleÅŸtiler. Ä°stanbul’a Sultan 2. Beyazıt’ın daveti ile gelmiÅŸlerdi. Balat’ta Yahudiler, Fener’de Rumlar ve Ayvansaray’da Müslümanlar huzur içinde uzun yıllarca yaÅŸadılar. Buradaki Yahudi topluluklar 1950’lerde baÅŸlayan Ä°srail göçü nedeni ile mahallelerini terkettiler. Balat’ı gezerken mutlaka görmeniz gereken yapılar var. Bu listede o mekanları bulacaksınız.
Vakıf Han
By Erhan Kaya February 7, 2022
Sirkeci’deki tek 5 yıldızlı otel olan Legacy Ottoman Otel’in binası oldukça önemli bir tarihe sahiptir. Otel; ihtiÅŸamlı görüntüsü, göyüzüne yükselen kubbeleri ve önemli lokasyonu ile gerçekten de ismi gibi ‘efsanevi’ bir yapıdır. Legacy Ottoman Otel’in binası 100 yıllık bir tarihe sahip. Osmanlı’nın son dönemlerine ÅŸahitlik yapmış ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluÅŸuna tanık olmuÅŸtur.
Legacy Ottoman
By Erhan Kaya February 7, 2022
Legacy Ottoman Otel binası, 1911 yılında Türk Milli Mimarlık akımının baÅŸ temsilcisi Mimar Kemaleddin Bey tarafından tasarlandı. 4. Vakıf Han binası olarak inÅŸa edilen bina, Türk resmi mimari yapılarının ilk örneÄŸidir. Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu’nun yükseliÅŸ döneminin ilk mimari eserlerindendir. 20. yüzyılın baÅŸlarında bu bölgedeki resmi ofis ihtiyacını karşılamak için inÅŸa edilmiÅŸtir.
balat
By Erhan Kaya February 7, 2022
Balat, Ä°stanbul’un tam merkezinde bulunan küçük bir semt. Balat turu yapmak, Ä°stanbul’un yerli ve yabancı ziyaretçileri için en eÄŸlenceli aktivitelerdendir. Balat bölgesini en güzel ÅŸekilde gezmek için, Cibali – Fener – Balat mahallelerini tamamıyla gezmek gerek. Bu yürüyüÅŸ rotasında kültür dolu mekanlar, fotoÄŸraf çekebileceÄŸiniz eÄŸlenceli yerler keÅŸfedeceksiniz. Bu yazımızda Cibali ve Fener bölgesini anlatacağız. Bir sonraki içeriÄŸimizde Balat ile ilgili seyahat önerilerini bulacaksınız. Balat gezi rehberini buradan inceleyebilirsiniz.
simit
By Erhan Kaya February 7, 2022
Ülkemiz ÅŸüphesiz ki, misafirlerine birçok yemek çeÅŸidinin deneyimlenebileceÄŸi bir ortam sunuyor. Bu durumun en büyük nedeni binlerce yıl boyunca onlarca medeniyetin bu topraklarda yaÅŸamış olması. Medeniyetler bu topraklardan geçip giderken arkalarında kültürlerini bırakıyorlar. Bu kültürlerden bir tanesi de birbirinden güzel lezzetler. Konu Türkiye olunca bu lezzetlere herhangi bir kafede rastlayabileceÄŸiniz gibi herhangi bir sokakta da rastlayabiliyorsunuz. Osmanlı zamanında sokak lezzetlerinin apayrı bir yeri vardı. Gün doÄŸumuyla kurulan tezgahlar, gecenin ilerleyen saatlerine kadar sürüyordu. Hizmetkarlar, halk, tüccarlar ve nice gezginler bu seyyar satıcıların sokak lezzetleriyle karınlarını doyuruyorlardı. Ve bu sokak lezzetleri günümüze kadar ulaÅŸtı! Ä°ÅŸte Osmanlı döneminden günümüze kadar gelebilmiÅŸ ve aÅŸina olduÄŸumuz 6 sokak lezzeti.
More Posts
Share by: