Türk hamamları İstanbul’un en çok ziyaret edilen tarihi yapılarındandır. Osmanlı döneminden kalma bir çok tarihi hamam bugün hala ayakta ve hizmet vermekte.
Türk kültürüne ait olan hamamlar; temizlik, yıkanma ve hatta hastalıklardan kurtulma yeri olarak kullanılırdı. İmparatorluğun başkenti olan İstanbul’da da çok sayıda hamam vardı. Osmanlı’nın büyük mimarları da ustalık eserleri olarak hamamlar inşa etmişlerdi. Bu yapıların dış görünüşleri insanı büyülediği gibi iç tasarımları da oldukça güzeldir.
Cağaloğlu Hamamı, İstanbul’un en büyük hamamlarından birisidir. Osmanlı döneminde inşa edilen son büyük hamamdır. New York Times’ın “Ölmeden Önce Görülmesi Gereken Bin Yer” listesine girmiş bir yerdir.
Cağaloğlu Hamamı mimarisi barok stilindedir. Klasik Osmanlı hamamlarında olduğu ayıran özelliği ise soğuk ve sıcak bölümleri diğer hamamlara göre farklı olması. Üç yüzyıldır ayakta olan hamamda kadınlar ve erkekler için ayrı bölümler bulunuyor. İstanbul’un tarihi dokusunu hissetmek istiyorsanız kesinlikle burayı ziyaret etmelisiniz.
Adres: Prof. Kazım İsmail Gürkan Cad. No: 24 Cağaloğlu-Eminönü/İstanbul
İletişim: +90 212 512 85 53
1557 yılında yapılan Süleymaniye Hamamı, İstanbul’un en güzel hamamlarından birisi. Osmanlı’nın büyük mimarı olan Mimar Sinan’ın kalfalık dönemi eseri olarak değerlendirdiği hamam, 3 bölümden oluşuyor. Kadınlar bölümü, erkekler bölümü ve bir de özel loca bölümü bulunuyor. Özel loca bölümünde Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın yıkandığı biliniyor.
Adres: Mimar Sinan Caddesi No: 20 Süleymaniye/İstanbul
İletişim: +90 212 519 55 69
1640 yılında yapılan Çinili Hamam, Üsküdar’da bulunuyor. İstanbul’un tarihi hamamları arasında bir mahalle hamamı olarak kendini korumayı başarmıştır.
Kösem Sultan’ın emri ile yaptırılan Çinili Hamam, adını yapımında kullanılan özel çinilerden alıyor. Geçen yıllar içerisinde bu özel çiniler çalındığı için şu anda neredeyse bu çinilerden hiç biri yok.
Yüksek kubbeleri sayesinde içeride ferah bir ortama sahip olan hamamda çeşitli sanat projeleri gibi organizasyondalar da düzenleniyor.
Adres: Valide-i Atik Mah. 34664 Üsküdar/İstanbul
İletişim: +90 216 334 97 10
Galatasaray Hamamı, İstanbul’un en görkemli ve en ünlü hamamlarından birisidir. 1484 yılından beri hizmet veren Galatasaray Hamamı, günümüzde İstanbul içerisinde en çok tercih edilen hamam olma özelliğini taşıyor. Tarihte de çok sayıda padişah, sadrazam ve paşa tarafından kullanıldı.
Galatasaray Hamamı’nın yapımı hakkında bir hikaye anlatılır. Anlatılana göre, Sultan İkinci Beyazıt, şu anki Galatasaray Lisesi ve Galatasaray Hamamı’nın bulunduğu arsada gezinirken Gül Baba isimli birisi ile karşılaşır. Bu kişi padişahtan bulundukları alana yüzyıllara hükmedecek büyük bir mektep ve büyük kubbeli hamamı olan bir külliye yapmasını talep ediyor. Padişah, bu isteği kabul ederek 1481 yılında inşaatı başlatıyor. Gül Baba’nın mezarı bugün bu külliyenin içindedir.
Adres: Turnacıbaşı Sokak No: 24 Galatasaray- Beyoğlu/İstanbul
İletişim: +90 212 252 42 42 ya da +90 212 249 43 42
Mimar Sinan tarafından yapılan hamam adını Osmanlı’nın önemli paşalarından biri olan Kılıç Ali Paşa’dan alıyor. Hamamın 1578-1583 yılları arasından inşa ettirildiği düşünülüyor.
Kılıç Ali Paşa Hamamı, İstanbul’un en büyük ikinci kubbesine sahiptir. Hamamın bir diğer özelliği ise ışığı geçiren fil gözü bezeli kubbeleridir.
Adres: Kemankeş Mah. Hamam Sok. No: 1 Tophane – Karaköy/İstanbul
İletişim: +90 212 393 80 10
Çemberlitaş Hamamı, Osmanlı padişahı Üçüncü Selim’in karısı olan Nur Banu Sultan’ın isteği üzerine Mimar Sinan tarafından 1584 yılında inşa edildi.
Valide Sultan Hamamı ve Gül Hamamı isimleriyle de bilinen Çemberlitaş Hamamı’nda, kadın ve erkekler için ayrı bölümleri bulunuyor. Ünlü Türk seyyah Evliya Çelebi’nin Seyahatname adlı eserinde bu hamam Üçüncü Murat Hamamı ismi ile geçiyor.
Çemberlitaş Hamamı’nı özel kılan ise içerisinde yer alan göbek taşlarının bazılarında Osmanlı yazıtlarının bulunuyor olmasıdır.
Adres: Vezirhan Cad. No: 8 Çemberlitaş/İstanbul
İletişim: +90 212 522 79 74
1556 yılında yapılan Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı, Kanuni Sultan Süleyman’ın eşi Hürrem Sultan tarafından yaptırıldı. Mimar Sinan, kadın ve erkek bölümünü ilk kez aynı eksen üzerinde inşa ederek, Türk hamam mimarisinde bir ilke imza atmıştır. Hürrem Sultan’ın hayrat olarak yaptırdığı hamam, uzun yıllar depo olarak kullanılıyordu. 2011 yılında yeniden hamam olarak hizmete açıldı.
Adres: Cankurtaran Mah. Ayasofya Meydanı No:2 Fatih/İstanbul
İletişim: +90 212 517 35 35