İstanbul’da Bulunan Tarihi Türk Hamamları

Erhan Kaya • February 7, 2022

Türk hamamları İstanbul’un en çok ziyaret edilen tarihi yapılarındandır. Osmanlı döneminden kalma bir çok tarihi hamam bugün hala ayakta ve hizmet vermekte.

Türk kültürüne ait olan hamamlar; temizlik, yıkanma ve hatta hastalıklardan kurtulma yeri olarak kullanılırdı. İmparatorluğun başkenti olan İstanbul’da da çok sayıda hamam vardı. Osmanlı’nın büyük mimarları da ustalık eserleri olarak hamamlar inşa etmişlerdi. Bu yapıların dış görünüşleri insanı büyülediği gibi iç tasarımları da oldukça güzeldir.


İstanbul’da Bulunan Tarihi Türk Hamamları

Cağaloğlu Hamamı

Cağaloğlu Hamamı, İstanbul’un en büyük hamamlarından birisidir. Osmanlı döneminde inşa edilen son büyük hamamdır. New York Times’ın “Ölmeden Önce Görülmesi Gereken Bin Yer” listesine girmiş bir yerdir.

Cağaloğlu Hamamı mimarisi barok stilindedir. Klasik Osmanlı hamamlarında olduğu ayıran özelliği ise soğuk ve sıcak bölümleri diğer hamamlara göre farklı olması. Üç yüzyıldır ayakta olan hamamda kadınlar ve erkekler için ayrı bölümler bulunuyor. İstanbul’un tarihi dokusunu hissetmek istiyorsanız kesinlikle burayı ziyaret etmelisiniz.


Adres: Prof. Kazım İsmail Gürkan Cad. No: 24 Cağaloğlu-Eminönü/İstanbul

İletişim: +90 212 512 85 53


A large room with columns and a fountain in the middle of it., turkish bath, Legacy Ottoman Hotel

Süleymaniye Hamamı

1557 yılında yapılan Süleymaniye Hamamı, İstanbul’un en güzel hamamlarından birisi. Osmanlı’nın büyük mimarı olan Mimar Sinan’ın kalfalık dönemi eseri olarak değerlendirdiği hamam, 3 bölümden oluşuyor. Kadınlar bölümü, erkekler bölümü ve bir de özel loca bölümü bulunuyor. Özel loca bölümünde Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın yıkandığı biliniyor.


Adres: Mimar Sinan Caddesi No: 20 Süleymaniye/İstanbul

İletişim: +90 212 519 55 69


A large room with a fountain in the middle of it, turkish bath, Legacy Ottoman Hotel

Çinili Hamam

1640 yılında yapılan Çinili Hamam, Üsküdar’da bulunuyor. İstanbul’un tarihi hamamları arasında bir mahalle hamamı olarak kendini korumayı başarmıştır.

Kösem Sultan’ın emri ile yaptırılan Çinili Hamam, adını yapımında kullanılan özel çinilerden alıyor. Geçen yıllar içerisinde bu özel çiniler çalındığı için şu anda neredeyse bu çinilerden hiç biri yok.

Yüksek kubbeleri sayesinde içeride ferah bir ortama sahip olan hamamda çeşitli sanat projeleri gibi organizasyondalar da düzenleniyor.


Adres: Valide-i Atik Mah. 34664 Üsküdar/İstanbul

İletişim: +90 216 334 97 10


Galatasaray Hamamı

A large room with stairs and a fountain in the middle

Galatasaray Hamamı, İstanbul’un en görkemli ve en ünlü hamamlarından birisidir. 1484 yılından beri hizmet veren Galatasaray Hamamı, günümüzde İstanbul içerisinde en çok tercih edilen hamam olma özelliğini taşıyor. Tarihte de çok sayıda padişah, sadrazam ve paşa tarafından kullanıldı.

Galatasaray Hamamı’nın yapımı hakkında bir hikaye anlatılır. Anlatılana göre, Sultan İkinci Beyazıt, şu anki Galatasaray Lisesi ve Galatasaray Hamamı’nın bulunduğu arsada gezinirken Gül Baba isimli birisi ile karşılaşır. Bu kişi padişahtan bulundukları alana yüzyıllara hükmedecek büyük bir mektep ve büyük kubbeli hamamı olan bir külliye yapmasını talep ediyor. Padişah, bu isteği kabul ederek 1481 yılında inşaatı başlatıyor. Gül Baba’nın mezarı bugün bu külliyenin içindedir.


Adres: Turnacıbaşı Sokak No: 24 Galatasaray- Beyoğlu/İstanbul

İletişim: +90 212 252 42 42 ya da +90 212 249 43 42

Kılıç Ali Paşa Hamamı

Mimar Sinan tarafından yapılan hamam adını Osmanlı’nın önemli paşalarından biri olan Kılıç Ali Paşa’dan alıyor. Hamamın 1578-1583 yılları arasından inşa ettirildiği düşünülüyor.

Kılıç Ali Paşa Hamamı, İstanbul’un en büyük ikinci kubbesine sahiptir. Hamamın bir diğer özelliği ise ışığı geçiren fil gözü bezeli kubbeleridir.


Adres: Kemankeş Mah. Hamam Sok. No: 1 Tophane – Karaköy/İstanbul

İletişim: +90 212 393 80 10


Çemberlitaş Hamamı

Çemberlitaş Hamamı, Osmanlı padişahı Üçüncü Selim’in karısı olan Nur Banu Sultan’ın isteği üzerine Mimar Sinan tarafından 1584 yılında inşa edildi.

Valide Sultan Hamamı ve Gül Hamamı isimleriyle de bilinen Çemberlitaş Hamamı’nda, kadın ve erkekler için ayrı bölümleri bulunuyor. Ünlü Türk seyyah Evliya Çelebi’nin Seyahatname adlı eserinde bu hamam Üçüncü Murat Hamamı ismi ile geçiyor.

Çemberlitaş Hamamı’nı özel kılan ise içerisinde yer alan göbek taşlarının bazılarında Osmanlı yazıtlarının bulunuyor olmasıdır. 


Adres: Vezirhan Cad. No: 8 Çemberlitaş/İstanbul

İletişim: +90 212 522 79 74


Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı

1556 yılında yapılan Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı, Kanuni Sultan Süleyman’ın eşi Hürrem Sultan tarafından yaptırıldı. Mimar Sinan, kadın ve erkek bölümünü ilk kez aynı eksen üzerinde inşa ederek, Türk hamam mimarisinde bir ilke imza atmıştır. Hürrem Sultan’ın hayrat olarak yaptırdığı hamam, uzun yıllar depo olarak kullanılıyordu. 2011 yılında yeniden hamam olarak hizmete açıldı.


Adres: Cankurtaran Mah. Ayasofya Meydanı No:2 Fatih/İstanbul

İletişim: +90 212 517 35 35


Galata Kulesi
By Erhan Kaya February 7, 2022
Galata Kulesi, İstanbul denince akla ilk gelen sembollerden birisidir. Dünyanın en güzel şehri olan İstanbul’un silüetinin ayrılmaz parçası olan Galata Kulesi’nin tarihini ve kule hakkındaki efsaneleri birlikte inceleyelim.
Kız Kulesi
By Erhan Kaya February 7, 2022
Kız Kulesi, İstanbul’un en zarif simgelerinden birisidir. Tarihi MÖ 5.yy’a kadar uzanır. Yunanlılar tarafından İstanbul Boğazı’nın Üsküdar sahiline yakın bir noktaya inşa edilmiştir. Üsküdar’da, Roma İmparatorluğu’ndan kalma tek mimari eserdir. Kız Kulesi tarihte bir çok farklı amaçla kullanılmıştır. Hakkında bir çok efsane ve hikaye bulunan Kız Kulesi’nin tarihini ve özelliklerini birlikte inceleyelim.
Pierre Loti
By Erhan Kaya February 7, 2022
Pierre Loti Tepesi, İstanbul’un Eyüp ilçesinde bulunan bir tepedir. Adını Fransız yazar Louis Marie Julien Viaud’dan alan tepe, yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor. 1876’da İstanbul’a yerleşen ve burada bir roman yazan, daha sonra ismini Pierre Loti olarak değiştiren Fransız yazar, bugün hala bu turistik tepe ile birlikte anılıyor. Pierre Loti Tepesi, büyülü atmosferi ve muhteşem manzarası ile hayranlık uyandıran bir yer. Eyüp’ten tepeye teleferik ile ulaşabiliyorsunuz ve çevresinde çok sayıda kafe bulunuyor.
eminönü
By Erhan Kaya February 7, 2022
Eminönü, İstanbul’un tarihi ve turistik merkezlerindendir. Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait bir çok tarihi merkez Eminönü’nde bulunuyor. Bu bölge tarihteki tüm medeniyetlerin ilgisini çekmiştir. ‘Eminönü’ ismi ‘gümrüğün önü’ anlamına gelmektedir. Osmanlı İmparatorluğu zamanında burada Gümrük Emirliği bulunuyordu. Semtin isminin de buradan geldiği düşünülmektedir. Eminönü, İstanbul’un tarihi ve turistik merkezlerindendir. Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait bir çok tarihi merkez Eminönü’nde bulunuyor. Bu bölge tarihteki tüm medeniyetlerin ilgisini çekmiştir. ‘Eminönü’ ismi ‘gümrüğün önü’ anlamına gelmektedir. Osmanlı İmparatorluğu zamanında burada Gümrük Emirliği bulunuyordu. Semtin isminin de buradan geldiği düşünülmektedir.
Yerebatan Sarnıcı
By Erhan Kaya February 7, 2022
Yerebatan Sarnıcı efsanelere konu olmuş bir yapıdır. İstanbul’un Tarihi Yarımada’sında bulunan Yerebatan Sarnıcı 1500 yıldır ayakta ve tüm gizemi ile dikkat çekmektedir. İstanbul’da gezilecek yerler arasından eşsiz bir yapı olan Yerebatan Sarnıcı, Bizans döneminde inşa edilmiştir. Sultanahmet’te bulunan sarnıç, şehir halkının su ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılmıştır. Her yıl binlerce turisti ağırlayan sarnıçta bir çok gizem bulunuyor. Medusa Başları ve Ağlayan Sütun mutlaka görmeniz gereken şeylerdendir.
balat
By Erhan Kaya February 7, 2022
Fener semtinden sonra Balat semti başlıyor. Balat İstanbul’un en çok ilgi çeken mahallelerinden biridir. Burası eski bir Yahudi mahallesidir. Önceleri burada Yahudiler yaşıyordu. Balat isminin; Rum dilinde saray anlamına gelen “palation” kelimesinden türediği düşünülmektedir. 15. yüzyılda, İspanya’daki engizisyon mahkemelerinden kaçarak İstanbul’a gelen Sefarad Yahudileri buraya yerleştiler. İstanbul’a Sultan 2. Beyazıt’ın daveti ile gelmişlerdi. Balat’ta Yahudiler, Fener’de Rumlar ve Ayvansaray’da Müslümanlar huzur içinde uzun yıllarca yaşadılar. Buradaki Yahudi topluluklar 1950’lerde başlayan İsrail göçü nedeni ile mahallelerini terkettiler. Balat’ı gezerken mutlaka görmeniz gereken yapılar var. Bu listede o mekanları bulacaksınız.
Vakıf Han
By Erhan Kaya February 7, 2022
Sirkeci’deki tek 5 yıldızlı otel olan Legacy Ottoman Otel’in binası oldukça önemli bir tarihe sahiptir. Otel; ihtişamlı görüntüsü, göyüzüne yükselen kubbeleri ve önemli lokasyonu ile gerçekten de ismi gibi ‘efsanevi’ bir yapıdır. Legacy Ottoman Otel’in binası 100 yıllık bir tarihe sahip. Osmanlı’nın son dönemlerine şahitlik yapmış ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna tanık olmuştur.
Legacy Ottoman
By Erhan Kaya February 7, 2022
Legacy Ottoman Otel binası, 1911 yılında Türk Milli Mimarlık akımının baş temsilcisi Mimar Kemaleddin Bey tarafından tasarlandı. 4. Vakıf Han binası olarak inşa edilen bina, Türk resmi mimari yapılarının ilk örneğidir. Osmanlı İmparatorluğu’nun yükseliş döneminin ilk mimari eserlerindendir. 20. yüzyılın başlarında bu bölgedeki resmi ofis ihtiyacını karşılamak için inşa edilmiştir.
balat
By Erhan Kaya February 7, 2022
Balat, İstanbul’un tam merkezinde bulunan küçük bir semt. Balat turu yapmak, İstanbul’un yerli ve yabancı ziyaretçileri için en eğlenceli aktivitelerdendir. Balat bölgesini en güzel şekilde gezmek için, Cibali – Fener – Balat mahallelerini tamamıyla gezmek gerek. Bu yürüyüş rotasında kültür dolu mekanlar, fotoğraf çekebileceğiniz eğlenceli yerler keşfedeceksiniz. Bu yazımızda Cibali ve Fener bölgesini anlatacağız. Bir sonraki içeriğimizde Balat ile ilgili seyahat önerilerini bulacaksınız. Balat gezi rehberini buradan inceleyebilirsiniz.
simit
By Erhan Kaya February 7, 2022
Ülkemiz şüphesiz ki, misafirlerine birçok yemek çeşidinin deneyimlenebileceği bir ortam sunuyor. Bu durumun en büyük nedeni binlerce yıl boyunca onlarca medeniyetin bu topraklarda yaşamış olması. Medeniyetler bu topraklardan geçip giderken arkalarında kültürlerini bırakıyorlar. Bu kültürlerden bir tanesi de birbirinden güzel lezzetler. Konu Türkiye olunca bu lezzetlere herhangi bir kafede rastlayabileceğiniz gibi herhangi bir sokakta da rastlayabiliyorsunuz. Osmanlı zamanında sokak lezzetlerinin apayrı bir yeri vardı. Gün doğumuyla kurulan tezgahlar, gecenin ilerleyen saatlerine kadar sürüyordu. Hizmetkarlar, halk, tüccarlar ve nice gezginler bu seyyar satıcıların sokak lezzetleriyle karınlarını doyuruyorlardı. Ve bu sokak lezzetleri günümüze kadar ulaştı! İşte Osmanlı döneminden günümüze kadar gelebilmiş ve aşina olduğumuz 6 sokak lezzeti.
More Posts
Share by: