Mimar Kemaleddin Bey, Legacy Ottoman Otel’in mimarı, Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli mimarlarından birisidir. 1870-1927 tarihleri arasında yaşayan Mimar Kemaleddin, bir çok önemli esere imza atmış ve ulusal mimarlık anlayışının en önemli temsilcisi olmuştur.
Ahmed Kemaleddin 1870 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. Mühendisliğe olan ilgisi onun eğitim hayatına da yansıdı ve şimdiki İstanbul Teknik Üniversitesi’ne (Hendese-i Mülkiye Mektebi) kaydoldu. Bu okulu birincilik derecesi ile bitirdi. Sonrasında mimarlık eğitimini geliştirmek amacıyla Almanya’ya gitti.
1908 yılında Osmanlı Mimar ve Mühendis Cemiyeti’ni kurdu. Mimar ve mühendislerin ilk meslek odasıydı bu.
Ömrü boyunca yoğun şekilde çalışan Mimar Kemaleddin, çoğunluğu İstanbul’da olan bir çok eserler verdi ve mimari çalışmalarında bulundu. Kudüs’te Mescid-i Aksa’nın restorasyon çalışmaları için kaldıktan sonra Ankara’ya döndü ve yeni başkent için bir çok eserler yaptı.
2009 yılında tedavüle giren yeni 20 Türk Lirası’nın üzerinde Mimar Kemaleddin’in portresi ve en önemli eserlerinden birisi olan Gazi Üniversitesi Rektörlük Binası bulunmaktadır.
Büyük mimarın başyapıtı olan Dördüncü Vakıf Han; 1912’de inşasına başlanmasına rağmen savaş sebebiyle 1926 yılında tamamlanabildi. Binadaki tüm mimari detaylar özenle korunarak yenilenen bina şu anda, Legacy Ottoman Otel olarak 5 yıldızlı konaklama hizmeti vermektedir.
Ankara Evkaf Apartmanı, Batı ve Osmanlı mimari anlayışlarının harmanlanmış bir örneğidir. Bina günümüzde Ankara Devlet Tiyatrosu’nun merkezi olarak kullanılmaktadır.
Atilim Gunes Baydin – Yükleyenin kendi çalışması, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2369616
Osmanlı padişahı 5. Mehmed Reşad tarafından Mimar Kemaleddin’e yaptırılmıştır. Kalp yetmezliği ile vefat edince bu türbeye gömülmüştür. Eyüp Sultan’da sahile yakın bir konumda bulunmaktadır.
Nidayi – Yükleyenin kendi çalışması, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=55450951
Tayyare Apartmanları veya Harikzedegân Apartmanları, Laleli’de bulunmaktadır. 1918 yılında çıkan yangında mağdur olan insanların barınması amacı ile yapılmıştır. Bina da toplamda 124 daire bulunmaktadır. Bina, şu anda bir otel olarak hizmet vermektedir.
A.Savin (Wikimedia Commons · WikiPhotoSpace) – Yükleyenin kendi çalışması, FAL, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=91982206
‘Gazi Mustafa Kemal Paşa Muallim Mektebi’ olarak temelleri atılan bina Mimar Kemaleddin’in son eseridir. Şu anda Gazi Üniversitesi Rektörlük Binası olarak kullanılmaktadır.
1900 yılında yapılan bina Erkek Öğretmen Okulu olarak yapılan binadır. İstanbul’un Fatih ilçesinde bulunmaktadır.
Osmanlı devlet adamı olan Ahmet Ratip Paşa tarafından yazlık köşk olarak yaptırıldı. Dört katlı, 54 odalı binayı 1908’de Maarif Vekaleti aldı. 1939’da “Çamlıca Kız Lisesi” adıyla hizmet vermeye başladı.
Türk sinemasının unutulmaz komedi filmleri olan Hababam Sınıfı filmleri bu tarihi binada çekilmiştir.
Mimar Kemaleddin’in diğer eserleri ve çalışmaları;
Bir çok önemli eser tasarlayan ve hayata geçiren bu büyük mimar, 13 Temmuz 1927 yılında Ankara’da beyin kanaması sonucu vefat etti. Mezarı
Bayezid Camii haziresindedir.